زمانی که گوشی آیفون دارای صفحه نمایش شکسته و یا شاسی تغییر شکل یافته باشد شاید بتوانید یک نمایشگر جدید نصب و یا شاسی را عوض کنید. یا شاید بتوانید گوشی را با همین وضعیت روشن کنید. ممکن است حتی در این حالت هر دو دوربین جلو و عقب به طور معمول کار کنند و وای فای نیز عملکرد درستی داشته باشد. اما معمولا بازر و اسپیکر زودتر از سایر قطعات گوشی ازکار می افتند. راهکار چیست؟
در گام اول به مسیر Sounds & Haptics > Ringtone بروید و یک آهنگ زنگ پیش فرض را انتخاب و تست کنید. میبینیم که صدایی از بازر خارج نمی شود. اما اگر با هدفون تست کنید، مشاهده میشود که صدا با هدفون به خوبی پخش میشود.
حدس اولیه این است که مدار صوتی برد در شرایط عادی قرار دارد و فقط خود بازر است که کار نمیکند. صفحه نمايش را به همراه مجموع قطعات وابسته به آن بردارید و سپس باتری موبايل را جدا کنید. فلت شارژ را جدا کنید. با استفاده از مولتی متر، افت ولتاژ پین های 1 و 45 کانکتور روی فلت شارژ را اندازهگيري کنید. مقدار اندازه گیری شده 5 است که نشان میدهد بازر موبايل در وضعیت عادی قرار دارد.
سپس افت ولتاژ پایه های 1 و 45 کانکتور فلت شارژ روی برد آیفون (J6400) را هم اندازه گیری کنید. مقدار اندازهگیری شده پین 45، عدد 602 خواهد بود که اين مقدار هم طبیعی است.
حال به سراغ پين 1 ميرويم. مقدار اندازهگیری شده اين پين OL است که نشان از غیرطبیعی بودن آن دارد.
بر این اساس می توان نتیجه گرفت پین 1 دچار تخلیه بار یا (Open-Circuit) شده است. اين يعني در مدار پين 1 جريان وجود ندارد. پين شماره 1 کانکتور روی برد از طریق پین S162 روی پایه های اطراف لبه لایه پاييني برد، به پين شماره 2 از آی سی آمپیلی فایر U4900 متصل شده است. بنابراین حرکت بعدی ما بررسی دقیق كل این مدار است. کابلهای فلت روی مادربرد را جدا کرده و آن را بیرون بیاورید و روي يك گیره مخصوص برد قرار دهيد. حالا با استفاده از هيتر آن را در دماي 360 درجه سانتيگراد و با جريان هواي 65 حرارت دهيد.
یک دقیقه بعد لایه بالایی را کم کم بلند کنید. (نکته: مطمئن شوید که لایه بالایی را در لحظه مناسب یعنی زمانی که قلعهای روی پایه های بین دو لایه ذوب شدهاند بلند میکنید). اکنون به وضوح میبینیم که چندین پین از دست رفته و خراب در لایه بالایی وجود دارد، از جمله پین S166 از مدار NFC.
با توجه به اين شواهد ميتوان به اين نتيجه رسيد كه این گوشی ضربه خورده و همين موضوع منجر به قلع مردگی روی مادربرد و همچنین جدا شدن پینها از آن شده است. از آنجایی که بیشتر آن پینهای جدا شده پینهای اتصال به زمین هستند، میتوانیم آنها را نادیده بگیریم. اما باید پین S166 مادربرد آيفون X را با استفاده از سیمِ سيمکشی تعمير كنيم. قلعهای روی پایه های اطراف لبه لایه زیرین و لایه بالایی را با استفاده از سيم قلع كش آغشته به رزین پاک کنید و سپس آنجا را با یک پاک کننده برد مانند تینر فوری تمیز نمایید.
افت ولتاژ پین S162 را روی پایه ها اندازه بگيريد. مقدار اندازه گیری شده 570 است که طبیعی به نظر ميرسد. سپس پین S163 را اندازه گیری کنید. مقدار اندازه گیری شده اين پين هم 570 بوده که نشان از طبيعي بودن آن ميدهد. بر این اساس، ميتوان نتيجه گرفت كه تخلیه شارژ مربوط به پین 1 ناشی از قلع مردگی پایه های اطراف لبه لایه زیرین مادربرد است.
حالا مادربرد را برای تست روی فیکسچر برد نصب میکنیم. فلت رابط را به صفحه نمايش و سپس فلت شارژ و صفحه نمایش را به برد متصل کنید. کانکتور باتری را به کمک کابل پاور به منبع تغذیه وصل کنید. پین شماره 9 از کانکتور فلت پاور را به کمک یک پنس نوک تیز به زمین اتصال دهید، دستگاه فشار دکمه پاور را تشخیص میدهد. مشاهده میکنیم که جریان روی آمپرسنج مقدار جريان نرمال را نشان می دهد.
بار دیگر به مسير Settings > Sounds & Haptics > Ringtone بروید و یک آهنگ زنگ پیش فرض را انتخاب و آن را پخش نماييد. این بار صدای خروجی از بازر به حالت معمولی بازگشته است.
اکنون میتوانیم تأیید کنیم که هردو لایه بالایی و پایینی در حالت نرمال قرار گرفته اند و نتیجه میگیریم که مشکل دستگاه به دلیل قلع مردگی روی پایه های بین دو لایه بوده است. با لحیم کردن درست و چسباندن مجدد لایه ها به یکدیگر این مشکل برطرف خواهد شد. همچنین قبل از این کار باید پایه S166 را با سیم سيمكشي تعمير كنيم. قلع توپی را با استفاده از هويه و در دماي 360 درجه سانتيگراد روی پایه قرار دهيد. تکه ای از سیم سیم کشی روکش دار سایز 0.02 میلی متر را بریده و یک سر آن را روی پایه قلع کاری شده لحيم كنيد.
سپس محل مورد نظر روی لایه بالایی را به خوبی تميز كنيد و بر روي ناحيه لحيم شده مقداری چسب يو وي بزنيد و به مدت دو دقيقه زير لامپ یووی قرار دهید تا چسب خشک شود.
حال لايه پاييني مادربرد را به شابلون طبقات برد متصل كنيد و شابلون را به درست روی آن قرار دهيد. خمير قلع را به کمک کاردک شابلون روي آن بمالید و خمير قلع اضافي را با استفاده از پارچه ای بدون پرز پاك كنيد.
سپس با استفاده از هيتر و در دماي 350 درجه سانتيگراد و با جريان هواي تنظيم شده روي 35، حرارت دهيد. مشاهده ميشود كه روی پایه ها قلع توپي تشكيل شده و خشک ميشود. بعد از 2 دقيقه، شابلون را برداريد و مجدداً با استفاده از هيتر حرارت دهيد تا از شكل گرفتن قلع توپي اطمينان حاصل كنيد.
مقداري روغن فلكس روی پایه های لبه لایه پایینی بریزید و لایه بالایی را به دقت روی آن قرار دهید.
محل پایه ها را بهصورت برابر با استفاده از هيتر و در دماي 350 درجه سانتيگراد و با جريان هواي 65 حرارت دهيد. فرایند چسباندن لایه ها با نشستن لايه بالايي و سرريز شدن روغن فلکس به پايان ميرسد.
پنج دقيقه صبر كنيد تا مادربرد خنك شود. حال ميتوانيد گوشي آيفون X را سرهم كنيد و عملكرد بازر را امتحان نماييد. به مسير Settings>Sounds&Haptics>Ringtone بروید و زنگ گوشي پیشفرض را انتخاب كنيد و بگذاريد پخش شود. در نهایت مشاهده ميشود كه صدا به صورت عادي از اسپیکر پایین یا همان بازر زنگ خارج میشود و مشكل حل شده است.